Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

#тияк Координаційний центр КМУ / Mental Health UA

Дата: 01.07.2024 08:28
Кількість переглядів: 76

Фото без описуВ межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Жанна Сидоренко провела робочу зустріч з працівниками КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області. На зустрічі були присутні більше 25 медичних працівників з Андріяшівської та Хмелівської громад району. Для медичних фахівців, на місцях регіональна координаторка презентувала можливості і ресурси Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? – ініціативи першої леді Олена Зеленська.

Медичні працівники розповіли, що є їх джерелом стійкості, як вони проводять психоедукацію в громадах з наступних питань:

☑️ що таке ментальне здоров’я?

☑️ чому саме зараз?

☑️ як піклуватися про своє власне ментальне здоров’я?

☑️ як підтримувати і відновлювати своє ментальне здоров’я заради гарної працездатності і допомоги іншим?

☑️ як користуватися розробленими Програмою інструментами та які продукти Всеукраїнської програми ментального здоров’я на платформі Ти як? за посилананям: www.HowAreU.com кожен з них використовує.

Зустріч пройшла змістовно та продуктивно.

Слід зазначити, що в Роменському районі безкоштовна послуга з ментального здоров’я на первинному рівні медичної допомоги доступна в кожній громаді.

● Навчання mhGAP – це новий стандарт професії. Кожного дня все більше медичних фахівців опановують ці навички та знання. Аби бути в контексті та в ресурсі професії це навчання стає обов’язковим.

● Це ще один додатковий та надзвичайно важливий в сучасних реаліях інструмент професії, нехтувати яким просто недалекоглядно.

● Сімейний лікар з mhGAP не стає психотерапевтом або психіатром, ніхто такого не вимагає. Ніхто не має намір залишити без роботи профільних фахівців. Роботи вистачить всім.

● Навчання mhGAP - це можливість отримати необхідні базові знання з ментального здоров’я. Не більше, і не менше. Це можливість допомогти при першій зустрічі, першому зверненні. Якщо цих знань вистачить аби надати допомогу то добре, в будь-якому іншому випадку пацієнт супроводжується до профільного фахівця.

● Щоб мати можливість надавати послуги у межах пакета Програми медгарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», лікар «первинки» має пройти принаймні перший рівень курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP».

Дякую в.о. головного лікаря Козаченко Галині Іванівни за активне сприяння впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? – ініціативи першої леді Олена Зеленська та проведення психоедукаційних заходів серед медичних працівників та пацієнтів КНП «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO)). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь