Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пташиний грип

Дата: 02.01.2024 10:45
Кількість переглядів: 114

   Пташиний грип та його небезпечність для людини, профілактика захворювання |  Біляївська сільська рада Лозівського району Харківської області  Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області  інформує про те, що в кінці грудня місяця 2023 року було виявлено неблагополучний пункт по грипу птиці в особистих селянських господарствах в с. Штанівка, Сумського району, Сумській області.

       Грип птиці (класична чума птахів (КЧП),  заразна нежить птахів, заразний катар дихальних шляхів качок) — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

      Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також індики, страуси, цесарки, перепели, горобці .

     Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури  зберігає активність протягом декількох років.  Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна..

      Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи,транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

    Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

   Інкубаційний період складає 1–4 дня. Клінічними проявами є ураження органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються  такі симптоми: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%.

     Лікування не розроблено!!!  

     Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

-  притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

-  виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

-  проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею .

     При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області , Роменську районну державну лікарню ветеринарну медицини.   

 

Роменське районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби

в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь