Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БЕЗПЕКА ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ НОВОГО РОКУ, ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ТА ПЕРЕЇДАННЯ?

Дата: 29.12.2023 11:44
Кількість переглядів: 87

Як уникнути переїдання під час святкового застілляПро правила приготування та прийому їжі на брифінгу в офіційному медіа-центрі розповіли завідувач відділу моніторингу та реагування на небезпеки Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина КУРИЛО та лікар-гастроентеролог Сумської обласної клінічної лікарні Тетяна ЗАВГОРОДНЯ

«Безпека харчування на свята – дуже важлива та актуальна тема. Слід позбавитися звички переїдати та вживати велику кількість важкої їжі або алкоголю, адже це провокує виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи», – наголосила Валентина Курило.

За її словами, задля уникнення отруєння або інших неприємних наслідків вживання їжі за святковим столом, треба дотримуватися правил профілактики кишкових захворювань:

1. Не купуйте продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Закупку сировини для виготовлення страв, готові продукти харчування здійснюйте лише в місцях, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.

2. Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Ретельно мийте руки з милом перед початком приготування їжі та після відвідування туалетної кімнати. Якщо ви захоче обробити руки дезінфектантом, то наносити його потрібно тільки на сухі руки, бо під дією води дезінфектант інактивується.

3. Під час приготування страв використовуйте чистий посуду, кухонні прилади та роздільні дошки для різних видів продуктів – це запорука здоров’я вашої родини.

4. Курячі яйця перед використанням слід обов’язково вимити в содовому розчині, таким чином поверхня яйця знежириться, а бактерія сальмонели легко змиється

5. Чітко дотримуйтесь технології приготування м’ясних страв.

6. При виготовленні грибних, овочевих, м’ясних консерв необхідно пам’ятати про профілактику ботулізму:

      1) Ретельне миття сировини при домашньому консервуванні, щоб не допустити попадання часточок ґрунту, бо мікроорганізм живе          саме там;

       2)  Дотримання термічних режимів обробки консервів;

       3) Правильне зберігання консерв. Бо при неправильному зберіганні, наприклад, при температурі +20 градусів, токсини                            накопичуються  швидше.

       4) Запам’ятайте, мікроорганізм, який викликає ботулізм не псує продукти, тому консерви, з якими на вигляд і на смак все гаразд,              можуть бути отруйними.

       5) Ботулінічні токсини дуже стійкі та зберігаються в консервах декілька років.

       6) Перед вживанням домашні консерви рекомендується термічно обробити — прокип’ятити протягом 15-20 хвилин.

 7. Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.

 8. Уникайте великої кількості салатів з майонезом. солодощів та алкогольних напоїв, оскільки все це провокує виникнення важких захворювань шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

 9. Кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі +2°С - +6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;

10. Обов’язково звертайте увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускайте споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності.

11. Ретельно промивайте свіжі овочі та фрукти під проточною водою.

12. Не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.

13. Дотримуйтесь правил безпечного сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику.

14. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

«Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я! Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!», – додала Валентина Курило.

Лікар-гастроентеролог Тетяна Завгородня закликає мешканців області до помірного вживання жирних та гострих страв, копченостей, алкоголю та солодощів під час святкування Нового року.

«Будь-які свята – дуже серйозне випробовування для шлунково-кишкового тракту, а особливо для людей з хронічними захворюваннями, з проблемами зі шлунком, підшлунковою залозою, кишечником або печінкою», — повідомила вона.

За словами Тетяни Завгородньої, задля уникнення болі, нудоти або діареї, слід відмовитися від вживання екзотичних страв. Окрім того, не можна голодувати перед Новорічними святами, на столі повинні бути нежирні види м’яса та риби, велика кількість свіжих овочів та фруктів.

Бережіть себе та своїх близьких. Щасливих Новорічних свят!

Дивіться відео за посиланням: https://youtu.be/XFfoDc6f0oA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь