Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про вакцинацію проти грипу

Дата: 27.10.2023 09:42
Кількість переглядів: 74

Фото без описуЯкі вакцини від грипу наразі доступні в Україні та яка різниця між ними?

Наразі в Україні наявні в продажу в аптеках дві вакцини від грипу – Джисі Флю Квадривалент корейського виробництва та Ваксігрип Тетра французського виробництва. Також в Україні зареєстрована вакцина Інфлувак нідерладського виробника, але наразі її нема в українській аптечній мережі.

Отже, Ваксігрип, Джисі Флю та Інфлувак квадривалентні повинні захистити наш організм від наступних штамів у епідсезоні 2023-2024 рр:

  • вірус, подібний A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09;

  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);

  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);

  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Якою вакциною краще щепити дитину віком до 1 року?

Варто щепити дитину тією вакциною, яка є в наявності в аптеці. Дітям віком від 6 місяців показана вакцинація від грипу, оскільки малюки знаходяться у групі ризику. Вакцинація для них є безпечною, тоді як захворювання може призвести до госпіталізації, ускладнень у вигляді пневмонії, тривалого та дороговартісного лікування.

Чи достатньо одного щеплення для захисту від грипу?

Варто робити  щеплення від грипу кожного року, бажано на початку епідсезону, і так кожного року, оскільки вакцина захищає від тих штамів грипу, які циркулюють у поточний епідсезон.  Дітям, віком до 9 років, які раніше не були щеплені або не були інфіковані грипом, треба зробити 2 щеплення з інтервалом не менше ніж 4 тижні.

Чи можна отримати вакцину безоплатно, якщо є належу до груп ризику?

Наразі безоплатна вакцина доступна лише для медичних працівників. Для цих цілей Україна отримала 60 тисяч доз вакцини Джисі Флю Квадривалент. Вони вже розподілені по областях та доступні для проведення щеплень. Якщо ви не медик, але при цьому належите до категорій груп ризику, до яких, нагадаємо, належать:

  • люди похилого віку;

  • діти від 6 міс;

  • вагітні жінки;

  • люди з хронічними захворюваннями;

  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо),

інформуємо, що наразі безоплатної вакцини для цих груп не передбачено, тому варто самостійно подбати про свій захист, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призводити до смерті.

Куди звернутись, аби отримати щеплення від грипу? І скільки це коштуватиме?

Для того, аби зробити щеплення від грипу, варто спочатку записатися на прийом до сімейного лікаря. Він огляне вас і скаже, чи немає протипоказань чи застережень до ‎вакцинації. Також він підкаже, де придбати вакцину. Наразі середня ціна на вакцину Ваксігрип Тетра в аптеках коливається від 400 до 500 грн, Джисі Флю –  від 300 до 400 гривень.

Також лікар проконсультує вас, як правильно привезти вакцину. Під час ‎транспортування і зберігання вакцини має бути дотриманий холодовий ланцюг – це ‎температура у межах +2 – +8 С. Вакцина проти грипу боїться не тепла, а заморожування. Тому везти вакцину з аптеки до поліклініки потрібно у спеціальному контейнері. Його можна ‎придбати або орендувати в аптеці чи взяти у свого сімейного лікаря. Обов’язково збережіть чек, на якому видно час, коли ви придбали вакцину.

Також щеплення від грипу можна зробити в приватних клініках, які самостійно ‎закуповують вакцину, і вам не потрібно буде ні про що турбуватися. Єдине – ціна буде вдвічі ‎більшою (від 700 до 1500 грн).

Чи щеплення від грипу захистить від СOVID-19?

Вакцина від грипу не захищає від СOVID-19 і навпаки, тому радимо зробити щеплення від грипу і поновити захист від короновірусної інфекції. Ці два щеплення можна робити одночасно, але в різні кінцівки.

Тож вакцинуйтесь! Захистіть себе та свою родину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь