Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Дата: 18.05.2023 09:14
Кількість переглядів: 71

18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цей день також відзначають як День боротьби за права кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року згідно із таємною постановою № 5859-сс «Про кримських татар», підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД по вивозу з Кримського півострова його корінного населення.

Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944 році з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Лише наприкінці 80–х рр. ХХ ст. кримські татари отримали можливість повернення на свою історичну батьківщину. Але пройшло лише декілька десятків років і трагічна історія повторилася: російська федерація окупувала кримській півострів у 2014 р., поставивши кримських татар на грань знищення. Цей гордий народ знову втратив свої землі, але не втратив почуття гідності та свободи, волю до перемоги.

Громадська організація «Кримськотатарський Ресурсний Центр» в рамках відзначення Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу започаткувала інформаційну кампанію, в рамках якої активістами міжнародного руху за деокупацію Криму та солідарність з кримськотатарським народом #LIBIRATECRIMEA спільно з художником Андрієм Єрмоленко розроблено інформаційні плакати.

В Запорізькій області мешкають декілька тисяч кримських татар, існує ряд громадських кримськотатарських організацій. Як зазначила керівник ГО «АНА ЮРТ» Ніяра Мамутова, сьогодні наша країна переживає нелегкі випробування і Крим окуповано вже 8 років. Разом з тим, ми не можемо забути про страшну подію, яка сталася 18 травня 1944 року - примусова депортація кримськотатарського народу. Ця жахлива трагедія цілого народу нагадує нам кожного року, як це страшно бути відірваним від Батьківщини, як це складно відчувати несправедливість, обман і зраду: бо зрадили не ми, а зрадили нас. Ми пам’ятаємо цю трагедію. Шануємо ім’я загиблих. В Україні депортація визнана в 2015 році геноцидом кримськотатарського народу. Кожна родина має свою трагічну історію втрат. Не забудемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь