Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

П А М ‘Я Т К А щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій під час весняної повені та паводку

Дата: 14.02.2023 11:34
Кількість переглядів: 90

 

П А М ‘Я Т К А

щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій  під час весняної повені та паводку

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

В умовах пропуску льодоходу, весняної повені та паводків, можливі підтоплення Ваших осель, сільськогосподарських угідь, колодязів, гноєсховищ, сміттєзвалищ та інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з вище переліченим, зростає ризик виникнення спалахів гострих інфекційних хвороб. З метою збереження здоров’я від небезпечних наслідків, рекомендуємо дотримуватись таких правил:

  • не використовуйте для питних потреб воду відкритих водойм, а також підтоплених криниць, каптажів, інших джерел водопостачання, які можуть бути забрудненими хворобливими мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, вірусного гепатиту А, черевного тифу, сибірки, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та інших;
  • у випадку підтоплення, забруднення наявних джерел водопостачання, використовуйте для споживання питну воду гарантованої якості промислового виробництва;
  • при неможливості придбати питну воду промислового виробництва, споживайте як для питних потреб так і для господарських цілей лише кип’ячену воду (кип’ятити  воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду необхідно не менше 10 хвилин);
  • не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, або паводків з пошкодженою промисловою упаковкою та консервацію, що була підтоплена водою і отримала ушкодження;
  • зберігати воду і продукти харчування в закритих ємностях в місцях, недоступних для гризунів, при можливості провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення;
  • їжа перед споживанням повинна проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою, тощо);
  • овочі та фрукти мийте кип’яченою водою (бажано щіткою з господарчим милом), потім обдавайте окропом;
  • після сходу води з ґрунту необхідно:
  • провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття, тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигріби та вбиральні (дворові туалети) у разі переповнення водою, спорожнити за допомогою асенізаційної машини та провести дезінфекцію з використанням хлорного вапна або іншим дезінфікуючим засобом, призначеним для цього виду робіт в концентрації та експозиції у відповідності до Методичних рекомендацій по їх використанню;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, вичистити та продезінфікувати хлор місткими дезінфектантами   у відповідності до Методичних вказівок по їх використанню;

У разі підозри на інфекційне захворювання або харчове отруєння: підвищення температури тіла, запаморочення, головний біль, нудота, блювота, пронос, жовтушність шкіри, склер очей, висипи на тіли, тощо) негайно звертайтеся за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.

 Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь