Андріяшівська громада
Роменський район Сумська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У день пам’яті Чорнобиля – шана і вдячність ліквідаторам аварії

Дата: 26.04.2021 09:38
Кількість переглядів: 1689

У день пам’яті Чорнобиля – шана і вдячність ліквідаторам аварії.

26 квітня у багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. Цього дня в 1986 році сталася техногенна катастрофа світового масштабу – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

 

Два вибухи зруйнували 4-й реактор АЕС. Їх потужність була еквівалентна 300 Хіросим. В атмосферу потрапила хмара радіоактивного пилу — 11 тонн ядерного палива. Вітром радіоактивні речовини дісталися навіть на територію Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

 

Найбільше постраждали Україна, Білорусь і Росія. У перші дні після початку катастрофи вісім з половиною мільйонів жителів цих країн отримали значні дози опромінення. З них в Україні – 2,6 мільйона людей, які проживали на території 200 тисяч квадратних кілометрів у майже 2,3 тисячі міст і сіл. На Чернігівщині від Чорнобильської катастрофи постраждали більше 227 тисяч людей, у тому числі майже 160 тисяч дітей. Понад 5 тисяч отримали інвалідність.  

 

Від радіації, яку спричинила Чорнобильська трагедія, за оцінками незалежних експертів, померли близько півмільйона людей.

 

35 років минуло з дня аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. Історики ж наголошують на політичній відповідальності тодішнього комуністичного режиму, який заради ідеологічних інтересів поставив під загрозу життя і здоров’я мільйонів громадян.

 

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних, соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

 

До ліквідації ядерної аварії та будівництва саркофагу долучилися близько 600 тисяч людей.

 

Усім ліквідаторам – шана і велика вдячність!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь